τι

Yoga

BKS Iyengar

Ο BKS Iyengar είναι ένας από τους πιο γνωστούς δασκάλους γιόγκα,συγγραφέας της Βίβλου της Γιόγκα “Light on Yoga” και ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2004, σύμφωνα με το περιοδικό TIME. Όταν κάποιος αναφέρεται στο σωστό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε μια άσανα, συνήθως αναφέρεται στη μέθοδο Iyengar. Έχοντας βιώσει τραυματισμούς, που φέρνει η εξάσκηση στη γιόγκα όταν η προσοχή μας είναι στο αποτέλεσμα, όταν δηλαδή κοιτάμε μονο την εξωτερική εικόνα της στάσης, ο Iyengar αφιέρωσε τη ζωή του στην πρακτική της και κατάφερε να την κάνει εφικτή όχι μόνο από αθλητές, αλλά από όλους τους ανθρώπους. Εφηύρε βοηθήματα-ζώνες, τούβλα, καρέκλες, σχοινιά είναι τα πιο γνωστά- ώστε να μπορεί να κάνει κάποιος γιόγκα άσχετα από την ηλικία ή τη φυσική του κατάσταση. Στο διαδίκτυο υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός άρθρων, καθώς και πολλά βίντεο, όπου διδάσκει και μιλάει ο ίδιος. Είναι ο άνθρωπος που, χωρίς να τον έχω γνωρίσει, έχει επηρεάσει βαθύτατα το τρόπο σκέψης και ζωής μου.

Προσωπική εμπειρία

Το δικό μου ταξίδι στη γιόγκα ξεκίνησε με δασκάλα μια εξαιρετική γυναίκα, την Cindy Lee. Δίδασκε Vinyasa Yoga αναφερόμενη σε βασικές αρχές ευθυγράμμισης. Αυτό κράτησε 2 χρόνια και τελείωσε υποχρεωτικά με την αναχώρησή μου από τη Νέα Υόρκη. Ερχόμενος στην Ελλάδα, γνώρισα την Ashtanga. Χωρίς να βρίσκω την ίδια χαρά όπως στα μαθήματα της Cindy Lee, ένιωθα το σώμα μου καλά γυμνασμένο και αυτή την ευεξία που νιώθει κανείς μετά από έντονη άσκηση και δυναμική αναπνοή. Όμως, κάτι έλειπε. Αυτό το κάτι το βρήκα στο μάθημα της Usha Devi, στο Rishikesh. Η χρησιμοποίηση του σώματος, όχι μονο για την άσκησή του , αλλά και σαν εργαλείο για την κατανόηση του ποιος είμαι. Κάπως έτσι άρχισα να ερωτεύομαι την Iyengar Yoga, αφού και η Usha Devi αυτό ακριβως διδάσκει.
Κάθε άσανα προσεγγίζεται με απόλυτη προσοχή στην ευθυγράμμιση του σκελετού και των μυών. Αυτό, κάποιον άλλον μπορεί να τον τρελαίνει, να εξαντλεί την υπομονή του, να προτιμά να πετάξει από τη μία στάση στην επόμενη. Προσωπικά, το λατρεύω. Ευθυγραμμίζοντας το σώμα μου ευθυγραμμίζω και το μυαλό μου, όπως έλεγε ο BKS Iyengar. Παίζω με το σώμα μου. Τοποθετώ πόδια, χέρια, κορμό και ψάχνοντας την ακρίβεια φέρνω το μυαλό μου στο τώρα. Γίνεται σύμμαχός μου, παρατηρεί, με βοηθά, με διορθώνει. Είναι μαζί μου, αντι να με τραβάει πέρα δώθε ,κουράζοντας και τους δυο μας. Στη μέθοδο Iyengar ψάχνεις βήμα βήμα πώς να μπεις στην άσανα, να μείνεις, να υπάρξεις μέσα σε αυτήν και τελικά να επιστρέψεις με απόλυτη ασφάλεια εκεί απ’ όπου ξεκίνησες. Επιστρέφεις υγιέστερος από πριν και αυτό είναι μεγάλο κέρδος. Ακόμα, όμως, πιο σημαντικό είναι ότι αποδομώντας και ανασυνθέτοντας την άσανα, συνειδητοποιείς στην πορεία πως αποδομείς και ανασυνθέτεις την ίδια σου τη φύση. Γιατί εκεί που συνειδητά συμμετέχει το σώμα και το μυαλό είναι αδύνατο να μην εμφανιστεί η ψυχή.
Στη Iyengar συνάντησα κάτι που είχα βιώσει κάποιες φορές ως ηθοποιός στο θέατρο. Και στα δύο χρειάζεται μια καθημερινή και απαιτητική πρακτική. Δουλεύεις πάλι και πάλι τις λεπτομέρειες. Να στρίψει λίγο καλύτερα ο μηρός, να ειπωθεί με έναν άλλο ρυθμό μια φράση. Και εκεί που δε το περιμένεις ανοίγει μια πόρτα και σου φωτίζει ένα καινούργιο δρόμο. Και αυτη η αποκαλυψη συνεχίζεται όσο επιθυμείς και αντέχεις εσύ.Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι είναι πως κάνεις αυτό το ταξίδι για να μπορείς να προσφέρεις και εσύ κάτι στον κόσμο που ζεις.

Μείνετε ενημερωμένοι